Kodėl suaugę žmonės gali gerti pieną

2014/05/19 – 10:16 am

Ko gero, bet kurioje srityje mes rasime daug teorijų, kurios prieštarautų viena kitai. Mitybos moksle jų tokių teorijų ypač daug. Netgi mokslininkai ne visuomet sutaria tarpusavy, pateikia prieštaringus duomenis, buvę neginčijami įrodyti faktai, parėjus kiek laiko, paneigiami… O kur dar šiaip žmonės, ne mokslininkai, kurie mėgsta pateikti savo nuomonę.

Viena tokių teorijų – apie pieną ir suaugusius žmonės.  Visiems teko girdėti teoriją, kad neva suaugusiam žmogui pieno nereikia, nei vienas žinduolis suaugęs negeria pieno.  Žmogus taip pat žinduolis, tačiau pieną geria.

 

Pasikeitė genas

Prieš maždaug 9000 metų Šiaurės Europoje gyvenančių žmonių genome įvyko mutacija (Jim Kaput, Raymond L. Rodriguez „Nutritional Genomics: Discovering the Path to Personalized Nutrition“).  Dėl šios mutacijos žmogus gali gerti ir toleruoti kitų rūšių gyvūnų pieną. Pieno netoleravimas – tai piene esančio angliavandenio – laktozės netoleravimas. Laktozę skaido fermentas laktazė, kurį žmonių organizmai dėl geno mutacijos pradėjo gaminti. Šis genas dėl žmonių migracijos išplito į Pietų Europą ir  Aziją, tačiau ne vienodai: daugiausiai pieną toleruojančių žmonių gyvena Šiaurės Europoje, mažiausiai  – Azijoje. Lietuvoje pieno netoleruoja maždaug 30 proc. suaugusių, tuo tarpu Azijoje vos 5 proc. žmonių toleruoja pieno laktozę. Laktozės daugiausia yra paprastame piene, raugintuose pieno produktuose jos kiekis labai sumažėja, todėl  Azijos šalyse labiau vartojami rauginti pieno produktai.

 

Pienas ir jo produktai yra vertinami dėl savo maistinių medžiagų: baltymų, nepakeičiamų riebalų rūgščių (linolio, linoleno), vitaminų A,  D, E, B6, B12, magnio, kalio. Pienas yra puikus kalcio šaltinis. Todėl oficialiose mitybos rekomendacijos, kurias turi kiekviena šalis, pieno produktus rekomenduojama įtraukti į kasdienę mitybą.

 

Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė, gydytoja dietologė


« Grįžti į straipsnius

Ar žinojote, kad...


Sužinokite, ar Intuityvus valgymas Jums tinka?